BELASTBAARHEID

De belastbaarheid van stenen bepaalt in grote mate van welke materialen u het best gebruik kunt maken in uw tuin. Gaat het om straatwerk waar u veel overheen zal lopen, waar u de auto op plaatst of waar u aan de andere kant juist maar weinig komt?


GEBRUIK VAN DE BESTRATING

Op het moment dat u sierbestrating plaatst heeft u daar andere materialen voor nodig dan wanneer u de auto wilt parkeren. De belastbaarheid van het straatwerk bepaalt daarom in grote mate wat er mogelijk is qua ontwerp, qua kleuren en qua algemene uitstraling. Op het moment dat het bijvoorbeeld gaat om een straatoppervlak waar u overheen zal rijden is het verstandig om de stenen zoveel mogelijk diagonaal op de rijrichting te plaatsen. Hierdoor neemt de belastbaarheid toe. Dit heeft te maken met een verdeling van de druk over de vier randen van de stenen waar u gebruik van maakt.

HOOGTE VAN DE STENEN

Denk daarnaast ook na over de belastbaarheid en de hoogte van de stenen. Op het moment dat u gebruik maakt van stenen voor een breed oppervlak is het verstandig om gebruik te maken van een minimale hoogte van 8cm. Straatstenen vertonen de neiging om te gaan kantelen, op het moment dat we er overheen rijden. De langere stenen gaan dit samen, net als de diagonale wijze van leggen. Hiermee zorgt u voor de maximale belastbaarheid, waardoor u op een degelijke manier gebruik kunt maken van het straatwerk bij u voor de deur of wellicht in de tuin.

VOEGEN TUSSEN DE STENEN

Met het oog op de belastbaarheid van het straatwerk is het tenslotte verstandig om na te denken over de voegen tussen de stenen. Deze hebben een grote invloed op de stevigheid van het geheel. Het is verstandig om gebruik te maken van de voorschriften zoals beschreven in de Nederlandse Praktijk Richtlijnen (NPR). Hierin wordt aangegeven dat er voor betonnen straatstenen en straatklinkers een minimale voegbreedte van 3 - 5mm vereist is. Dit zorgt ervoor dat de stenen als geheel op een degelijke manier komen te liggen, waardoor dit de belastbaarheid van het straatwerk op een effectieve manier ten goede zal komen.


STRAKKE BESTRATING

Wilt u gebruik maken van strakke bestrating, of dit graag vergelijken met een vande andere mogelijkheden? U maakt gebruik van een minimale voeg, waardoor er een strak uiterlijk ontstaat. De strakke bestrating past over het algemeen het best bij een voorkeur voor harde lijnen en een moderne tuin.

MINIMALE VOEG

Op het moment dat u gebruik maakt van strakke bestrating is dit, zoals de naam mooi aangeeft, 'strak' te bestraten. Dit betekent dat er een minder grote voeg nodig is en de steen of tegel goed past in een klassiek omgeving. Het is als het ware de tegenhanger van de getrommelde steen, omdat die juist vraagt om een meer uitgebreide voeg. De strakke stenen zijn niet voorzien van facetrandjes, waardoor ze zich strak laten straten en het op die manier mogelijk is om het geheel op een moderne manier neer te leggen.

STRAK UITERLIJK

De strakke bestrating kan zorgen voor een wat klassieke uitstraling, maar komt best tot z'n recht in een moderne omgeving. Heeft uw woning grote ramen, of wellicht een schuifpui waar u graag gebruik van maakt? Dan is de kans groot dat u op zoek bent naar een trandy tuin. Het is in dit geval een goed idee om te kijken naar de strakke bestrating en er daarmee voor te zorgen dat u kunt rekenen op een strak vormgegeven geheel. Houd er rekening mee dat het ontbreken van de voek het geheel nog strakker zal laten ogen, dus gebruik gerust wat accessoires om dit effect wat minder sterk te maken.


Powered by Website Baker